Organisatie

Aanleiding

Recent heeft Saskia Gras promotieonderzoek verricht naar de geschiedenis van de Vrije Academie (1947-2015), de vrije onderwijsideologie onder de directeuren Livinus van de Bundt en George Lampe (1947-1982) en de deelnemerservaringen met deze vorm van kunstonderwijs. Het onderzoek heeft geresulteerd in een dissertatie (2017) en het boek Vrijplaats voor de Kunsten, de Haagse Vrije Academie – Psychopolis 1947-1982.


Twee Haagse kunstenaarsverenigingen, Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring, hebben vervolgens de handen ineen geslagen om de geschiedenis van de Vrije Academie en haar erfgoed te laten herleven en om te laten zien hoe ook nu nog, in het hedendaagse kunstonderwijs, de unieke visie van de Vrije Academie-Psychopolis voortleeft.

De curatoren hebben een frisse duik in het verleden genomen. Zij kwamen via de Parijse avant-garde en het Bauhaus uit bij de artistieke kookpot van Livinus van de Bundt, die na de terreur van de Tweede Wereldoorlog, de vrijheid weer tot leven wist te brengen in zijn Vrije Academie – Werkplaats voor Beeldende Kunsten – Psychopolis. Een kookpot die eind jaren zestig werd overgenomen door George Lampe. Iedereen kon er mee-eten, eindeloos blijven hangen en de geest verruimen met paddenstoelen en andere psychedelica. Het was de tijd van idealen, van een betere maatschappij, van euforie over een nieuwe tijd die zou aanbreken. Maar ook de tijd van wanhoop omdat dat maar niet gebeurde. Deze twee uitersten kenmerken de kunst uit die periode.


Curatoren en organisatoren

Wouter van der Kam (Pulchri Studio, lid tentoonstellingscommissie)
Michael Toorop (Pulchri Studio, vice-voorzitter tentoonstellingscommissie)
Paul de Mol (Haagse Kunstkring, tentoonstellingscommissie)
Will van Sebille (Haagse Kunstkring, voorzitter)
Saskia Gras (onafhankelijk onderzoeker)
Susan Dorrenboom (website)
Cees van Rutten (grafisch ontwerp)

Met dank aan

Haags Gemeentemuseum, het Haags Historisch Museum, de Gemeente Den Haag, Kunstcentrum Stroom Den Haag, Filmhuis Den Haag en de Universiteit Leiden, Campus Den Haag.