De geschiedenis

De geschiedenis van de Vrije Academie

De Haagse Vrije Academie, vanaf 1970 bekend als ‘Psychopolis’, stond wijd en zijd bekend als vrijgevochten kunstinstituut voor iedereen, waar jong en oud, met of zonder schoolopleiding terecht kon. Een kunstacademie waar geen selectie- en beoordelingsprincipes bestonden, evenmin als een aanwezigheidsplicht.

Livinus van de Bundt

Er heerste vrijheid van kunstopvatting, dat wil zeggen: er werd subjectief werken ‘van binnenuit’ gepropageerd en daarvoor waren geen maatstaven. Al sinds de oprichting in 1947 door Livinus van de Bundt zette de Vrije Academie zich af tegen de al eeuwen bestaande Haagse Academie van Beeldende Kunsten. Waar je op de Haagse Academie moest leren om ‘naar de natuur’ te tekenen, schilderen of beeldhouwen, ging het op de Vrije Academie om de verbeelding en maatschappelijke solidariteit.

performance vrije academie jaren 1980
Performance bij de Vrije Academie, jaren 1980

Jan Snoeck, deelnemer en later docent keramiek, karakteriseerde de Vrije Academie van Livinus als een wilde tuin vol bijzondere planten: ‘Iemand die elke dag zijn tuintje wiedt en snoeit, zal nooit een bijzondere plant tegenkomen, want die groeit daar niet.’

Affiche met alle begeleiders van de Vrije Academie (wrs gemaakte door George Lampe).
Affiche met alle begeleiders van de Vrije Academie (gemaakt door George Lampe).

George Lampe

In 1968 nam George Lampe als tweede directeur het stokje over. Psychopolis was voor hem niet minder dan een minimaatschappij, een proeftuin voor de ludieke, creatieve samenleving waar de verbeelding aan de macht zou zijn.

Het leerlingenaantal groeide uit tot over de tweeduizend en de roemruchte Cineworkshop maakte furore onder leiding van Frans Zwartjes. Het was de hippietijd met speak-ins, buurtprojecten en eindeloze discussies. Het resulteerde in een bruisende broedplaats voor bohemiens en avant-gardisten die de klassen in- en uitliepen, maar waar ondertussen spannende kunstwerken werden vervaardigd. De kiem voor de experimentele ontwikkelingen was in 1947 al gelegd.

witte studio de gheijnstraat
Witte Studio De Gheijnstraat

Programma open dag 3 maart 1982
Programma open dag 3 maart 1982

Bob Bonies

In 1989 verhuisde de academie onder de directeur Bob Bonies naar de Paviljoensgracht.

Locaties

– Vrije Studio, Lange Voorhout 58 (1933-1942).
– Vrije Academie Amicitia, Westeinde 15 (1947-1954).
– Vrije Academie, Hoefkade 101 (1954-1964).
– Vrije Academie Psychopolis, De Gheijnstraat 129 (1964-1989).
– Vrije Academie, Paviljoensgracht 20 (1989-2015).